Kolakakor
100 gram smör
1 dl socker
2 msk sirap
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret en stund innan så det blir mjukt.
- Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
- Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder.
- Lägg längderna på en plåt på ett bakplåtspapper och platta till längderna lite.
- Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min tills de fått färg.
- Skär sneda snitt i längderna medans de fortfarande är varma.
Jordgubbs- och kolatårta
Kolakräm:
Koka 1 burk kondenserad mjölk i 2,5 timme. Se till att hela burken är täckt av vatten hela tiden. Låt svalna i kallt vatten.
Digestivebotten:
300 gram digestivekex
150 gram smör
Mixa ihop och tryck ut i en springform. Ställ i kylen i 1 timme. Bred sedan ut kolakrämen på bottnen.
Vispa 3 dl vispgrädde och blanda i 1-2 hackade dubbeldaim. Bred ut över kolakrämen och toppa med 1 liter jordgubbar.
Supersmarr!!!
Jordgubbskaka
150 gram smör
1,5 dl socker (råsocker eller strösocker)
1,5 dl mjöl
1 ägg
Jordgubbar eller andra bär
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, mjöl och till sist ägg.
Häll i en smörad och bröad form (använd gärna kokos istället för ströbröd!) och plutta i bären här och var.
Grädda i 220 grader i 20 minuter.
Det blir ganska lite smet och kakan blir ganska platt, men himla god ändå!