Kolakakor

100 gram smör

1 dl socker

2 msk sirap

2,5 dl mjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

En nypa salt

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret en stund innan så det blir mjukt.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke.
  3. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder.
  4. Lägg längderna på en plåt på ett bakplåtspapper och platta till längderna lite.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min tills de fått färg.
  6. Skär sneda snitt i längderna medans de fortfarande är varma.

Jordgubbs- och kolatårta

Kolakräm:

Koka 1 burk kondenserad mjölk i 2,5 timme. Se till att hela burken är täckt av vatten hela tiden. Låt svalna i kallt vatten.

Digestivebotten:

300 gram digestivekex
150 gram smör

Mixa ihop och tryck ut i en springform. Ställ i kylen i 1 timme. Bred sedan ut kolakrämen på bottnen.

Vispa 3 dl vispgrädde och blanda i 1-2 hackade dubbeldaim. Bred ut över kolakrämen och toppa med 1 liter jordgubbar.

Supersmarr!!!


Jordgubbskaka

 
150 gram smör
1,5 dl socker (råsocker eller strösocker)
1,5 dl mjöl
1 ägg
Jordgubbar eller andra bär
 
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, mjöl och till sist ägg.
Häll i en smörad och bröad form (använd gärna kokos istället för ströbröd!) och plutta i bären här och var.
Grädda i 220 grader i 20 minuter.
 
Det blir ganska lite smet och kakan blir ganska platt, men himla god ändå!
 
 

RSS 2.0